"Красивого прориву не буде": Залужний пояснив, як вийти з глухого кута на фронті

Читать на русском
Автор
2487
Валерій Залужний Новина оновлена 02 листопада 2023, 13:58
Валерій Залужний. Фото Getty Images

На думку головнокомандувача, вирішальну роль у війні відіграють технології

Ситуація на фронті зайшла в глухий кут. Зараз жодна зі сторін не може просуватися, оскільки однаково технологічно оснащена. Це нагадує події Першої світової війни.

Про це сказав головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв’ю журналу The Economist. За його словами, за п’ять місяців контрнаступу Україна змогла просунутися лише на 17 км. Своєю чергою рф дев’ять місяців воювала навколо Бахмута, щоб "взяти місто розміром 6 на 6 км".

"Так само, як і в Першій світовій війні, ми досягли рівня технологій, який ставить нас у глухий кут... Глибокого і красивого прориву, швидше за все, не буде", — сказав він.

Хід контрнаступу ЗСУ, як вважає генерал, підірвав надії Заходу на те, що за його допомогою Україна зможе показати, що війну неможливо виграти, підірвавши таким чином розрахунки диктатора володимира путіна і змусивши його сісти за стіл переговорів. Водночас це підірвало і припущення самого Залужного, що знекровивши російську армію, він зможе зупинити росію.

"Це була моя помилка. росія втратила щонайменше 150 000 загиблих. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну", – сказав Залужний.

Згідно з розрахунками, армія українського стандарту мала б просуватися зі швидкістю 30 км на день, при цьому здійснюючи прорив ворожих оборонних рубежів.

"Якщо ви подивитеся на підручники НАТО і на математичні розрахунки, які ми робили (при плануванні контрнаступу. — Ред.), то чотирьох місяців мало б вистачити, щоб дійти до Криму, воювати в Криму, повернутися з Криму і знову піти туди й назад ", — додав він.

Проте сталося зовсім інше — війська та техніка застрягали на мінних полях на підступах до Бахмута, а передану західну техніку розстрілювала російська артилерія та БПЛА. Крім того, проблеми були й на головному напрямку – на півдні. Попри те, що новостворені бригади були оснащені сучасним західним обладнанням, вони одразу зіштовхнулися з проблемами.

"Спочатку я подумав, що щось не так з нашими командирами, тому змінив деяких із них. Потім я подумав, що, можливо, наші солдати не придатні для виконання завдань, і перевів солдатів у деяких бригадах", – розповідає Залужний.

Коли зміни не принесли належного результату, головком дав завдання підлеглим знайти книгу, яку він колись бачив, бувши студентом військової академії в Україні. Вона називалася "Прорив укріплених ліній оборони". Вона була опублікована у 1941 році.

"І ще до того, як я прочитав її наполовину, я зрозумів, що це саме те місце, де ми знаходимося, тому що, як і тоді, рівень нашого технологічного розвитку сьогодні вводить у ступор як нас, так і наших ворогів", – поділився головком.

За його словами, ця теза підтвердилася, коли він побував на лінії фронту в Авдіївці. Там за кілька тижнів ворог просунувся на кілька сотень метрів, перекинувши туди дві свої армії.

"На екранах наших моніторів того дня, коли я був там, ми бачили 140 російських машин, які згоріли у вогні протягом чотирьох годин після того, як потрапили в зону досяжності нашої артилерії", — розповів генерал.

Все те саме відбувається, коли армія окупантів намагається просуватися вперед. За словами генерала, сучасні сенсори можуть виявити будь-яку концентрацію сил, а сучасна високоточна зброя може їх знищити.

Валерій Залужний вважає, що без поєднання нових технологій Україні загрожує затяжна окопна війна. Вона може виснажити українську державу.

"Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, а він бачить все, що робимо ми. Для того, щоб вийти з цього глухого кута, нам потрібно щось нове, на кшталт пороху, який винайшли китайці і яким ми досі вбиваємо один одного", — зазначив головком.

Він також закликав до інновацій у сфері БПЛА, РЕБ, протиартилерійських засобів та обладнання для розмінування, у тому числі й роботизованих рішень.

"Ми повинні використовувати силу, закладену в нових технологіях", – наголосив генерал.

Також Валерій Залужний сказав, що хоча затримка поставок озброєння Україні від Заходу викликає розчарування, це не є основною причиною скрутного становища в нашій країні.

"Важливо розуміти, що цю війну не можна виграти зброєю минулого покоління та застарілими методами. Вони неминуче призведуть до затягування часу і, як наслідок, до поразки", — пояснив головнокомандувач.

Вирішальну роль цій війні відіграють технології. Сам Залужний був у захваті від недавніх розмов з колишнім виконавчим директором Google Еріком Шмідтом і наголосив на вирішальній ролі БПЛА та РЕБ.

Водночас за оцінками Залужного, немає ознак того, що революційний технологічний прорив у цих галузях уже не за горами. При цьому технології мають свої межі. Навіть у Першій світовій появи танків не було достатньо для виходу з глухого кута на полі бою. Знадобився цілий набір технологій та більше десятиліття тактичних інновацій для здійснення німецького бліцкригу у травні 1940 року. Тобто Україна застрягла у тривалій війні, де росія має перевагу.

Головком ВСУ впевнений, що Україна не має іншого вибору, окрім як утримувати ініціативу, продовжувати наступати, навіть якщо просування становитиме лише кілька метрів на день. Також генерал намагається зробити все, щоби війна не "закріпилася" в окопах.

"Найбільший ризик виснажливої окопної війни полягає в тому, що вона може затягтися на роки та виснажити українську державу", - зазначив він.

Залужний не сумнівається, що затяжна війна вигідна для росії. До того ж крах українського морального духу та західної підтримки – це те, на що розраховує російський диктатор володимир путін.

"Давайте будемо чесними, це феодальна держава, де найдешевшим ресурсом є людське життя. А для нас… найдорожче, що у нас є – це наші люди", – зазначив він.

Генерал додав, що зараз йому вистачає солдатів. Однак чим далі триватиме ця війна, тим складніше буде підтримувати необхідну кількість. Він не виключає, що настане момент, коли воювати не буде кому.

"Нам потрібно шукати цей вихід, нам потрібно знайти цей порох, швидко його освоїти та використати для якнайшвидшої перемоги. Тому що рано чи пізно ми зіткнемося з тим, що у нас просто не вистачить людей, щоб воювати", — каже він.

Нагадаємо, військовий аналітик Агіль Рустамзаде назвав "Телеграфу" п’ять видів зброї, які здатні змінити ситуацію на фронті. ЇЇ в Україні має бути достатньо.